ROĐENDAN, GOSTI I GLJIVE22.10.2021.

Ponedjeljak je u našoj Udruzi bio velik dan – našoj predsjednici Kristinki rođendan! Svi korisnici s njihovim roditeljima te zaposlenice Udruge Mali princ žele joj od srca sretan rođendan. Predsjednica nas je iznenadila pizzama, a mi nju poklonima, rođendanskom pjesmom i čestitkama na kojima još vrijedno radimo. Ujedno joj i veliko hvala na svom radu i trudu koji svakodnevno ulaže u boljitak i napredak Udruge Mali princ.

U utorak su nas svojim posjetom iznenadile članice Udruge žena grada Đurđevca punih ruku poklona. Predsjednica Udruge žena Mirjana Mišulin pohvalila se rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u kojem se utvrđuje da priprema tradicijskog kolača - Pogače z oreji - ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra koje će pod brojem Z-7473 biti trajno upisano u Registar kulturnih dobara RH, odnosno na Listu zaštićenih kulturnih dobara. Duga tradicija pripreme u đurđevačkom djelu Podravine te bogatstvo okusa koji nosi sa sobom, bili su osnovni poticaj da Udruga žena grada Đurđevca pokrene njenu zaštitu. Članice Udruge Branka i Marija objasnile su nam jednostavnost pripreme pogače s malo sastojaka (brašno, voda, sol, šećer i orasi), a posebice male količine soli i šećera te nešto više nutritivno vrijednih i vitaminom E bogatih oraha. Iznimno nas veseli što smo imali priliku isprobati pogaču i s novim okusima koje su ove vrijedne domaćice pripremile – luk i češnjak s peršinom. I mi smo dali neke prijedloge za nove okuse te smo dogovorili ponovno druženje.

Priznajte da Vas uvijek fasciniraju crvene gljive na bijele točkice u bajkama i ilustracijama. Kažu za njih da su jako otrovne, no mi smo ih danas pronašli u prirodi. Nama su ove gljive jako lijepe vizualno pa smo ih odlučili na popodnevnoj radionici sami izraditi. I da, ove naše nisu otrovne!

Aktivnosti se odvijaju po programu "Poludnevni boravak i klupske aktivnosti" odobrenom od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za razdoblje 01.06.2010.g. do 31.05.2023. g. i sufinanciranog za 2021.g. od Grada Đurđevca i INA d.d. Zagreb.

Uređeno: 22.10.2021.

• foto